DUURZAME MODE
Als er een Belgisch modelabel is dat we van harte toejuichen, is het Wearable Stories wel. De bezielster van dit duurzame modemerk is Loredana Falone. Als we haar kunnen strikken voor een gesprek, spat de bevlogenheid er ook af. Hart en ziel legt ze in haar collecties. En dat merk je. Wearable Stories is dan ook een merk met een verhaal. Een verhaal dat verteld moet worden.
Het verbaast je misschien, maar in tegenstelling tot wat je zou denken heeft Loredana geen mode opleiding genoten. Deze dame met Limburgse roots heeft wél een economische achtergrond. Onmiddellijk na haar studies trok ze op stage naar Milaan en Brussel waar ze in grote modehuizen aan de slag kon. Het is daar dat ze de fashion microbe te pakken kreeg.
“Ik werd er direct voor de leeuwen gegooid”, vertelt de sympathieke jongedame met sprankelende ogen. Na een poosje mocht ik ook stoffen selecteren en helpen aankopen, ik zag er hoe ontwerpen en collecties tot stand kwamen en werkte hier ook aan mee. En daar haalde ik enorm veel voldoening uit.”
Nadien werd ze ook door een ander gerenommeerd modehuis in België aan boord gehaald waar ze haar creativiteit kon botvieren en ook daar het beste van zichzelf kon geven. “Ik haalde er enorm veel voldoening uit. Maar door lange, uitputtende dagen begon ik stilaan te dromen van een eigen kledinglabel.”
Reis richting zon
Op een mooie dag besloot ze al haar overuren en verlofdagen op te nemen om een drie maand durende break te nemen en even op adem te komen. “Ik boekte een reis richting de zon. Eerst was Indonesië aan de beurt, vervolgens Maleisië en Australië. De eerste twee maanden heb ik gerust en de tijd genomen om terug tot mezelf te komen. Maar de laatste maand is het terug beginnen kriebelen.”
En de sterren stonden goed, zo blijkt. “Alsof het zo moest zijn, ben ik er met de juiste mensen in contact gekomen. Tegelijk zat mijn collega-vriendin Anke – waarmee ik Wearable Stories initieel heb opgestart – in Bali. Ik vertelde haar dat ik hetgeen wat ik de laatste jaren had gedaan, verder wilde doen, maar dan voor eigen rekening. Gelukkig zag ze het helemaal zitten om mee in dit verhaal te stappen.”
Eye-opener
Even weg van alles en iedereen: het was een echte eye-opener. “Toen ik terug in België was, heb ik alles opgezegd. Ik ben naar de boekhouder gestapt om er een financieel en een businessplan mee uit te werken. En daarmee ben ik terug naar Bali afgezakt om ermee aan de slag te gaan. Wearable Stories was geboren. We zijn gestart met een heel kleine collectie van 200 stuks, 10 modellen. Deze werden verkocht in vier winkels in Bali en via de webshop aan België. De opbrengst was genoeg om er ginds van te kunnen leven. Na een half jaar op Bali, zijn we teruggekomen om hier een groot launch event te organiseren.”
Duurzaam label
Wearable Stories is bovenal een duurzaam label, zo vertelt Loredana. “Ik heb eerder in mijn carrière de zogenaamde sweatshops bezocht waar de grote ketens mee werken. Afstompende massaproductie in schrijnende omstandigheden. Voor mij is het een heel bewuste keuze om daar niet voor te kiezen. Daarom bezoek ik elk atelier waarmee ik werk. Die situeren zich in Bali, in Vietnam en in Portugal. De mensen die de kleding van Wearable Stories vervaardigen, werken in optimale werkomstandigheden en krijgen een eerlijk loon, lunchpauzes en vakantiedagen.”
Natuurlijke stoffen
Verder werkt Loredana met natuurlijke stoffen. “Textiel dat ademt en aangenaam aanvoelt op de huid. Ik selecteer stoffen die niet chemisch behandeld zijn en een EOKO-tex 100 label hebben. Dat label garandeert dat het geteste en gecertificeerde textiel vrij is van schadelijke stoffen die een risico vormen voor de gezondheid van de mens.”
Draagbaar & tijdloos
Een andere troef van Wearable Stories is dat het label duurzaamheid en tijdloosheid met elkaar combineert in draagbare designs. “Door te werken met kwalitatieve stoffen en sobere, pure designs gaan de kledingstukken een hele tijd mee. En dat appreciëren mijn klanten ook. Ik baseer me ook op wat ik zelf graag zou dragen. Ik hou van kledingsstukken die niet te strak zitten, die je zowel overdag naar het werk als ’s avonds naar een feestje kan dragen. Ik merk ook dat dit goed werkt. Mooie kleren mogen gedragen worden en hoeven niet in de kast te blijven hangen voor een speciale gelegenheid.”
Buikgevoel
Voor nieuwe collecties haalt Loredana haar inspiratie op de grote mode- en stoffenbeurzen, maar ze baseert zich vooral op haar eigen smaak en laat zich leiden door haar buikgevoel. “Blindelings de trends volgen is niet aan mij besteed. Ik blijf mijn stempel op de collecties drukken. Waar ik zelf niet achter sta, maak ik ook niet. Bovendien draag ik ook zelf alle stukken alvorens ze in productie gaan. Ik moet weten hoe iets aanvoelt, hoe iets rond mijn lichaam valt. Ik vind dat heel belangrijk.”
Breed publiek
Wie haar doelpubliek is, vragen we. “Dat is heel gevarieerd. Hier komen vrouwen van alle leeftijdscategorieën over de vloer. Jonge meisjes die Wearable Stories via Instagram volgen, maar evengoed oudere dames. Onlangs kwam hier een dame van achteraan in de zeventig een brede broek met hemd kopen voor op een trouwfeest. Het was prachtig. Door de tijdloosheid en eenvoudige designs kan ik een heel breed publiek aanspreken.”
Bewust kleurgebruik
Opvallend is dat Loredana vaak met neutrale kleuren werkt. Dat is haar handelsmerk. “Ik hou niet van schreeuwerige kleuren. Blauwe en oudroze tinten zal je nog wel in mijn collecties aantreffen, maar knallende kleuren niet. Wel probeer ik nu meer met prints te werken. En ook van strepen ben ik fan. Als ik naar beurzen ga, neem ik altijd stoffen met strepen mee naar huis. Dan moet ik me echt inhouden (lacht).”
Het verhaal moet kloppen
Loredana heeft graag dat alles tot in de puntjes klopt. Ook over de namen van de kledingstukken wordt grondig nagedacht. “En die passen altijd binnen een bepaald thema. Zo is de huidige collectie die nu te verkrijgen is, opgehangen aan het thema rond sterke, onafhankelijke vrouwen. Vandaar ook mijn keuze voor model Lize Feryn. Deze collectie draait rond creativiteit en het volgen van je instincten. Brave Mia, Striped Marlow … Het bijvoeglijk naamwoord verwijst naar een eigenschap van het kledingstuk, terwijl achter de meisjesnamen telkens een bijzondere vrouw schuil gaat.”
Welke dromen ze nog koestert? “Ik vind het super hoe het nu loopt. De collectie doet het goed in Vlaanderen, maar sinds begin dit jaar hebben we er ook Wallonië en Luxemburg bij. Waar ik écht van droom is om ook naar de beurs trekken in Kopenhagen en voet aan de grond krijgen op de Scandinavische markt.”
Model van dienst is Lize Feryn, een al even straffe madam. Hier lees je haar verhaal.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren