HOE DUURZAAM IS JOUW KLEDING?
Een duurzame kleerkast kan veel vormen aannemen. Maar waar trek je de grens? Ga je voor enkel biokatoen of denk je ook na over het ecologische productieproces? Zo kan je bewust kiezen voor een lederen tas, die met plantaardige producten en met minder water gelooid is. Of ga je nog een stapje verder en wil je dat de mensen die jouw kleding maken, ook eerlijk vergoed worden en werken in veilige omstandigheden?
Tekst door Barbara Creemers van iloveeco.be
De slogan van I Love Eco luidt: bio, eco en fair. Als het even kan, zorg ik dat het totaalplaatje klopt, ook in mijn kledingkeuze. Maar ik had nood aan meer uitleg en ging daarom op gesprek bij CleanTechAmbassadeur Miet Dreezen.
Wat maakt biologisch katoen nu bio?
„Katoen die van een gecontroleerde bioplantage komt, mag biokatoen genoemd worden. Op zo’n plantage mogen geen pesticiden gebruikt worden en moet men doordacht met (afval)water omgaan. Ik check altijd even het GOTS-label om het te herkennen. Tegenwoordig kun je trouwens heel wat duurzame kleding vinden, die niet meer uitsluitend van katoen gemaakt is. Dat is een positieve evolutie. Denk bijvoorbeeld aan kleding van bamboe, hennep, tencel (eucalyptus hout) of linnen … Allemaal gemaakt van grondstoffen die als plant veel sterker zijn dan katoen. Hierdoor zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig. Bij het verwerken tot stof is bovendien veel minder water nodig.”
Waar staat GOTS voor?
„GOTS is het internationaal erkende label voor biologisch en ecologisch verantwoorde textielproducten. Ze voldoen ook aan de fairtrade-erkenning. De controle hierop gebeurt door onafhankelijke organisaties. Voor mij is het GOTS-label een richtlabel en mooie maatstaf om naar te kopen.”
Wat is Rank a brand?
“Rank a Brand is een organisatie die zich bezighoudt met het doorlichten van voornamelijk textielmerken en -fabrikanten. Openheid in de organisatie is één van de belangrijkste kenmerken. Maar Rank a Brand leeft van giften en heeft dus niet zoveel financiële slagkracht. In het verleden werden bijvoorbeeld bedrijven zoals C&A maar voor een stukje van hun werking doorgelicht en zo konden ze op sommige criteria hoog scoren, terwijl het totaalbeeld niet klopt. Kleine bedrijven zoals Froy & Dind of HempAge zijn door het gebrek aan financiën nog niet doorgelicht. Zij staan dus nog niet in de lijsten van Rank a Brand, terwijl we er weldegelijk op kunnen vertrouwen dat zij zowel op biologisch als ecologisch vlak helemaal oké zijn.
Kan fleece duurzaam zijn?
„Ja, fleece kan zeker duurzaam zijn. Maar let op. De fleece, die gemaakt wordt van gerecycleerde pet-flessen, is niet duurzaam! Hiervan kunnen microvezels loskomen, die dan in de natuur en in het bijzonder in het water terechtkomen. De vezels zijn zo klein dat ze in een waterzuiveringsstation niet kunnen worden opgevangen en zo in de rivieren, beken en zeeën belanden. Maar ook in ons drinkwater en zeedieren die we consumeren. Een wetenschappelijk onderzoek wees uit dat één mossel tot 300 partikels microplastic kan bevatten.
Het goede nieuws is dat er ook ‘goede’ fleece bestaat. Deze is gemaakt van biokatoen of biowol en is verkrijgbaar in de betere biokledingshops.”
Hoe tegenstrijdig zijn de woorden duurzaam en mode?
“Mode is per definitie vergankelijk na enkele seizoenen, terwijl duurzaam inhoudt dat je er erg lang mee door kan. Hoe combineer je die twee dan? Voor mij is het woord ‘mode’ inderdaad tegenstrijdig met duurzame kleding als je de kledingstukken na één seizoen afdankt. In die zin is ecologisch en economisch moeilijk te rijmen, want ecologisch gezien koop je pas nieuwe kleding als je ze effectief nodig hebt.”
Hoe zit het met biolabels in de grote ketens?
“Ik vertrouw enkel de officiële labels. Grote kledingketens die ‘zeggen’ dat ze biologisch katoen verkopen zonder die erkende labels, doen voor mij aan gewoon aan window dressing.”
Wat is het meest duurzaam? Kleding met een GOTS-label of tweedehandskleding?
“Tweedehands is duurzamer dan nieuwe kleding van een GOTS-label. Dat klinkt misschien een beetje raar maar een grondstof langer gebruiken is duurzamer dan nieuwe grondstoffen aanspreken. Een tweedehands kledingstuk pimpen met een leuk accent is dus zeker duurzaam. Daarom ben ik zo’n fan van de repaircafés. Zij proberen de stukken die ze binnen krijgen hip(per) te maken en zo een langer leven te geven.”
Duurzame kleding is hipper dan ooit! Ontdek hier de favoriete ecowebshops van Barbara Creemers.
©Yannick Daems – Supergoods