INK & NEEDLES
In de Antwerpse Kammenstraat bevindt zich de hippe tattooshop van de bekende tattoo artist Vinnie Stones. Op de ruit staat in grote gele vintage letters: SinSin Tattoo, Antwerp’s finest tattoo parlor. Binnen heerst een gezellige drukte en wachten klanten geduldig hun beurt af. Terwijl de tattoo machines op de achtergrond ronken, maken we een praatje met de sympathieke eigenaar Vinnie.
Hij runt samen met een aantal andere rasechte tattoo artiesten een van de hipste tattooshops van Vlaanderen. En dat blijkt ook uit het groot aantal kandidaten dat hier onder de naald wil. De agenda zit boordevol afspraken tot ver in 2017. Je kan hier dan ook terecht voor de meest uiteenlopende stijlen: van fijn precisiewerk, over portretten in black and grey tot Japans artwork. Deze mannen kunnen eender welke vraag aan en toveren eender welk lichaamsdeel om in een waarachtig stukje kunst. Vinnie is een opvallend figuur die – hoe kan het ook anders – van kop tot teen helemaal bedekt is met intrigerende tattoo’s. Maar onder dat ruige uiterlijk schuilt een hartelijk man die ons graag te woord staat.
Ben je altijd gefascineerd geweest door tattoo’s?
“Als kleine jongen keek ik enorm op naar mannen met tattoo’s. Ook bij het bekijken van tekenfilms had ik het meer voor de zogenaamde ‘bad boys’. Ik herinner me nog levendig dat er een gast bij mij ouders op de waterskiclub zat. Hij had lang haar, reed met de motor en had een zeemeermin op zijn arm getatoeëerd. Als jonge knaap vond ik dat de coolste gast ter wereld. Ook wanneer ik met mijn grootvader op café ging, zag ik heel wat ruige, getatoeëerde mannen waar ik ontzettend veel ontzag voor had.”
Hoe ben je dan uiteindelijk in de tattoo scene beland?
“Aanvankelijk werkte ik samen met mijn vader in de bouw, maar dat werk gaf me geen voldoening. Op een gegeven moment kwam ik een oude kennis tegen op café. Hij had een tattoozaak en stelde voor om voor hem te komen werken. Je moest indertijd niet naar de kunstschool geweest zijn om er aan de slag te kunnen. Uiteraard mocht ik niet meteen met naald en inkt aan de slag. De shop openen en sluiten, koffie zetten, de zaak netjes houden en op de duur mocht ik ook naalden maken en steriliseren. Tegenwoordig wordt er gewerkt met wegwerpnaalden.”
Op wie of wat heb je je eerste tattoo gezet?
“Mijn eerste tattoo heb ik op mijn bovenbeen gezet in een achterkamertje van de tattooshop waar ik werkte. In de veronderstelling dat ik kon terugvallen op de expertise van mijn toenmalige werkgever, begon ik er ijverig aan. Maar hij deed zijn jas aan, zette zijn kraag omhoog en liet me aan mijn lot over. Ik wist zelfs niet hoe ik de machine moest opstellen. Ik heb er een hele nacht op liggen zwoegen. Het is een draak van een tattoo geworden met een korst die er wekenlang opzat. Het is een vlam met horentjes met in het midden een doodskop. Dat waren heel andere tijden. Vandaag leid ik mijn ‘apprentices’ heel zorgvuldig op en begeleid ik ze stap voor stap.”
Over welke eigenschappen moet je als tatoeëerder beschikken?
“Eigenlijk moet je niet alleen mooie tattoo’s kunnen zetten, je moet mensen ook op hun gemak stellen en een luisterend oor bieden. Ik ben soms een halve pastoor/psycholoog. Heel wat mensen komen hier over de vloer om hun verhaal te doen. Vaak vertellen ze hun hele levensverhaal.”
Heb je al veel bekende (internationale) tattoo-artiesten ontmoet? Voor wie heb je veel respect?
“De meesten die ik wou ontmoeten, heb ik intussen allemaal al leren kennen en daar ben ik bevriend mee geraakt. Mark Mahoney is een Amerikaan van Ierse afkomst. Hij runt de wereldvermaarde shop ‘The Shamrock Social Club’ in LA. Daar ben ik via Charlie Roberts per ongeluk beland. Deze bekende tattoo artist – die onder meer Janet Jackson onder handen mocht nemen – heeft een tijd voor mij gewerkt. Hij kende Mark Mahoney, net als een andere bevriende tattoo artist. Toen ik mijn familie in LA ging bezoeken, was hij toevallig bij Mark Mahoney, de man die heel wat groten der aarde heeft getatoeëerd. Brad Pitt, Johnny Depp … Nu kom ik er geregeld over de vloer, ga ik er eens een namiddag rondhangen. Mochten ze me dat tien jaar geleden gezegd hebben, ik zou het niet geloofd hebben. De laatste keer toen ik er was, was hij Rihanna aan het tatoeëren die er samen met enkele vriendinnen was. Tof ‘maske’ trouwens.”
Welk bekend volk komt er bij jou over de vloer?
“Acteur Manu Kersting komt hier wel eens. Maar ook Josje is hier bv. al geweest. Ik heb geen tv, dus vaak moeten mijn medewerkers me erop wijzen dat er iemand bekend over de vloer is geweest.”
Wat is jouw specialiteit?
“Ik specialiseer me in specialiseren (lacht). Zonder onbescheiden te willen zijn, ben ik goed in black and grey. Tattoo’s met grijswaarden.”
Welke tattoo’s heb jezelf?
“Ik sta van boven tot onder vol. Van een aantal tattoo’s heb ik wel spijt. Ik ben op heel wat plaatsen in de wereld geweest en heb overal wat laten zetten, zonder er grondig over na te denken. Het is dus allesbehalve een samenhangend geheel. Over mijn linkerhand ben ik wel heel tevreden. Je ziet hier een zeemeermin, een tekening van het Amsterdams tattoomuseum. Hier heb ik een tattoo die Tom von Lucky bij me zette, waar ik heel blij mee ben. Een doodskist met vleugels. Een beetje bizar nu hij overleden is. Hij was een Belgische tattoolegende die het hip tatoeëren naar onze contreien heeft gebracht.”
Is er een wachtlijst?
“Mijn agenda is heel goed gevuld. Zelf neem ik geen nieuwe afspraken meer aan. Ik ben pas vader geworden en wil graag wat meer tijd met mijn zoontje doorbrengen. Maar je kan hier toch snel en goed een tattoo laten zetten omdat we ook met guest artists werken. Sommige jongens zijn ook erg bekend in binnen- en buitenland waardoor ze snel volgeboekt zijn. Dus snel erbij wezen is dan de boodschap.”
Mag je zoontje zich later tatoeëren en vanaf welke leeftijd?
“Hij mag dat van het moment dat hij zestien is en hij het zelf wil, maar ik ga hem het toch afraden. Sowieso. Ik ga hem vertellen dat er heel veel andere manieren zijn om zichzelf te uiten en origineel uit de hoek te komen. Als hij het doet om origineel te zijn, dan doet ie het beter niet. Je bent alles behalve origineel tegenwoordig als je je laat tatoeëren.”
Wat zijn de meest recente trends?
“Eigenlijk is alles een trend vandaag. Tribals zijn bv. niet passé in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Er is een hele subcultuur rond. De hype van de mini-tattoo’s heb je ook. Bv. superkleine woordjes die je bijna niet kan lezen. Japans is ook keihard in. Maar black and grey is ook in. Het zijn vooral de commerciële tattoo’s die snel aan populariteit inboeten.Voetballers en andere sterren die een tattoo laten zetten, zijn voor velen vaak ook een inspiratiebron. Maar op een gegeven moment is iedereen die tattoo’s zo beu gezien, dat de hype voorbij is.”
Welke tattoo’s zal je nooit vergeten?
“Ik heb ooit Henk Schiffmacher mogen tatoeëren. Een heel bekende Nederlander die heel veel voor de tattoo scene gedaan heeft. Schiffmacher is zeer actief op het gebied van tatoeages en verzamelde tijdens rondreizen allerlei spullen die met de geschiedenis van de tatoeage te maken hadden. Zo maakte hij met zijn goede vriend Anthony Kiedis van The Red Hot Chilipepper een studiereis naar Borneo, waar ze op zoek gingen naar de oorsprong van de tatoeage. Op hem heb ik een handje getatoeëerd. Voor mij een heel bijzonder moment, want niet iedereen tatoeëert hem zomaar. Ondertussen zijn we goede kennissen. Telkens hij in Antwerpen is, springt hij eens binnen in de shop. Soms zien we elkaar in Amerika of op een of andere bijeenkomst. Ook het tatoeëren van mijn vader en moeder vond ik heel speciaal. Vader heeft in het Oud Engels carpe diem op zijn arm laten zetten, moeder twee rozen op haar enkels. ”
Vragen mensen soms rare dingen?
“Er heeft eens een type me gevraagd om zijn prostaat te tatoeëren, maar daar heb ik vriendelijk voor bedankt. Mensen die zich interessant willen maken, die zijn bij mij niet aan het juiste adres. Verder zet ik geen tatoeages die refereren aan extreem politiek of religieus gedachtegoed. Vroeger was ik van het idee dat iedereen mocht vragen wat ie wilde, maar nu geef ik advies als ik denk dat iemand spijt van een tattoo gaat krijgen. Dan vraag ik de klant toch nog eens om er eens goed over na te denken. Meestal komen ze toch niet terug.”
Wat zijn de meest pijnlijke plaatsen?
“Dat is voor iedereen anders. Ik hoor hier vanalles. Daar waar je zenuwbanen lopen, ga je meer pijn ervaren dan op plaatsen waar geen zenuwbanen lopen. Je ervaart pijn als er een signaal gegeven wordt vanuit je lichaam naar je hersenen. Dat tatoeëren op een vetrijke plaats minder pijn zou doen, is een misvatting. Over de ruggengraat lopen heel veel zenuwbanen, in je voeten ook … Eigenlijk overal (lacht).”
Welk advies geef je als iemand voor het eerst een tattoo wil laten zetten?
“Drank en drugs zijn uit den boze. Iedereen die een tattoo wil laten zetten, moet eerst een vragenlijst invullen en een statement ondertekenen. Dat document toont aan dat je een tattoo vrijwillig laat zetten en dat je zelf de verantwoordelijkheid ervoor opneemt. Een tattoo zetten doe je niet onbezonnen, want we veranderen je lichaam voor de rest van je leven. Tatoeëren is iets serieus.”
Wat is de langste sessie die je ooit gedaan hebt?
“Ik heb ooit iemand in Spanje zes uur aan een stuk getatoeëerd en de dag erna opnieuw vijf uur. Dat doe ik niet meer. Er zijn mensen die daar ook niet tegenkunnen en die daarna koorts krijgen.”
Waar ben je het meest trots op?
“Op mijn zoon van acht weken. Het is een sterke, scherpe en snelle jongen. Hij duwt zichzelf al omhoog op een beentje.”
Hoe blijf je bij?
“Hier komen veel mensen van over de hele wereld over de vloer. NY, LA, Japan, Mexico, Japan … Die artists reizen ook veel rond en vangen overal nieuwe dingen op. Zelf ga ik geregeld naar LA waar ik geregeld met nieuwigheden geconfronteerd word. De tattooconventies laat ik liever aan me voorbij gaan. Tegenwoordig zijn dat echte commerciële tattoomarkten met stripshows, motorshows, graffitishows, barbers …”
Waar hou je je in je vrije tijd graag mee bezig?
“Ik tour graag met de motor rond. Ik heb een Harley Iron Head van 1975, een Harley Pan Head van 1958 en een Superglide Harley van 2010. Met de motor richting Duitsland, Frankrijk of Engeland rijden … Zalig is dat.”
Welke ambities koester je nog?
“Ik zou graag mijn apprentice een grote artiest zien worden, wetende dat ik hem heb opgeleid. Daarbuiten hoop ik nog ooit een dochter te krijgen en mijn twee kinderen ooit – voor ik sterf – elk een eigendom kan bezorgen. Dat is mijn allergrootste ‘goal’ waar ik 24/24 mee bezig ben.”